Ciutat de Viana

Reserveu la vostra habitació

Ruïnes de San Pedro

Ruïnes de San Pedro

Església Sta. María de la Asunción

Església Sta. María de la Asunción

Ajuntament de Viana

Ajuntament de Viana

Llacuna de Las Cañas

Llacuna de Las Cañas

Hipogeu del Longar

Hipogeu del Longar

Cúpula octogonal de Torres del Río

Cúpula octogonal de Torres del Río

Riu Urederra

Riu Urederra

Logroño

Logroño

Fira d'artesania de Viana

Fira d’artesania de Viana

Viana

La històrica i monumental ciutat de Viana, a 81 kilòmetres de Pamplona i a 9 de Logroño, està assentada al sud-oest de Navarra, entre la serra de Codés i l’horta de l’Ebre. La seva fundació data de l’any 1219, quan el rei navarrès Sancho VII el Fort la reconstruí, donant-li a més el Fur o privilegi de l’Àguila.

Les prospeccions arqueològiques estan fent aflorar mig centenar de jaciments prehistòrics i històrics que afirmen a aquesta zona com una de les més riques dels nostres territoris.

Els atractius de Viana son molts, una ciutat carregada d’art i d’història, autèntic museu d’arquitectura civil i religiosa, dins la qual s’entra per cinc antigues portes de les muralles, que es tancaven durant la nit fins a finals del segle XIX. Hem de recórrer els seus carrers sense presa, deixant-nos sorprendre per les seves imposants cases pairals sense perdre detall de les seves façanes blasonades que ens parlen del seu florent passat.

Podríem començar visitant les ruïnes de San Pedro (contigües a l’hotel). Des d’aquest punt es pot contemplar una vista excepcional dels voltants: Serra de Cantabria, l’horta de l’Ebre, Logroño, la Serra de la Demanda, i San Lorenzo (2040 m).

Després de passar per davant de la casa que va veure néixer a l’il·lustre escriptor Navarro Villoslada, «Cantor de la raza vasca», segons resa la placa de la façana, arribaríem a l’església de Santa María de la Asunción, joia arquitectònica que sorprèn per la seva magnificència. La seva portalada imposant, construïda entre 1530 i 1560, està considerada com l’obra de pedra més sorprenent del renaixement navarrès. Als seus peus està enterrat César Borgia, llegendari personatge, Generalíssim dels exèrcits navarresos, fill del papa Alexandre VI, mort en terres vianeses al 1507. Dins les seves naus gòtiques es troben ocults grans tresors, entre els quals destaquen les pintures de Luis Paret, qualificat, juntament amb Goya, com un dels millors pintors del segle XVII.

Al costat de l’església de Santa Maria es troba la Plaça dels Furs. Es tracta del centre de vida de la ciutat. El seu palau consistorial, imposant obra de pedra, i la seva font, apreciada pels pobletans i visitants, la fa un racó únic, on els peregrins del Camino de Santiago es prenen un breu descans després de la dura jornada.

La Plaça del Coso està presidida pel balcó de Toros de l’Ajuntament. En aquest recinte es trobava el castell- fortalesa que protegia el Reyno dels atacs castellans. Malauradament només queda un llenç de pedra, vestigi mut de temps gloriosos.

Fora de les muralles es troben el convent i l’església de San Francisco, on, a la seva porta principal s’erigeix el bust altiu de César Borgia.

Dins el terme municipal hi han dos punts d’interès a destacar: la reserva natural de la Llacuna de las Cañas, de gran valor ecològic per la varietat d’aus que hi viuen i nien. Aquesta reserva compta amb un Centre d’Interpretació de la Natura obert al públic, des del qual es pot observar la vida de la llacuna i informar-se de les espècies d’aquest entorn. El segon, el Hipogeu del Longar, recentment descobert i ja recuperat monument funerari subterrani d’uns 4000 anys d’antiguitat, un dels més originals i importants de Navarra.

El Camino de Santiago o Camí Francès

Viana es final d’etapa del camino de Santiago a Navarra. Per aquí passa l’anomenat «Camí Francès» gràcies al qual s’ha enriquit cultural, econòmica, artística i espiritualment. Queden vàries petjades d’aquesta relació amb el Camino: l’hospital de Peregrins, amb el seu saló gòtic (actual casa de cultura), les ruïnes del monestir de La Orden, l’ermita de Cuevas (a prop de la Laguna de Las Cañas) o les ruïnes del convent de San Juan del Ramo (a la carretera d’Aras), on el príncep Carlos, hereu de la corona del Reyno, passava llargues temporades de descans.

Avui en dia, Viana es el lloc idoni per acabar alguna de les etapes del Camino i gaudir tant de l’ambient dels seus carrers com de la seva gent, oberta i cordial amb els peregrins.

Excursions

La situació estratègica de Viana entre Àlava i La Rioja, la converteix en el «campament base» ideal des del qual es poden planificar excursions i passejades campestres. A mode d’exemple, us proposem diferents idees per a sortides d’un dia de durada:

– Itinerari turístic pels pobles de la zona: Torres del Río i el seu Sant Sepulcre, església romànica amb el seu tronc octogonal, més elevat que en altres esglésies del Temple, caracteritza la volumetria d’aquesta església. En el seu interior, la cúpula conté nervis en estrella de vuit puntes que suggereix una inspiració musulmana i recorda les fórmules arquitectòniques de la Mesquita de Córdoba.

L’església de La Villa de Los Arcos té una de les torres més boniques de Navarra. La Basílica de San Gregorio a Sorlada, joia del rococó, des de la que es pot contemplar unes vistes meravelloses i unes formacions rocoses singulars. La Serra de Codés, amb el monestir del seu mateix nom, des del que podem iniciar l’ascens al Ioar (1414 m) entre sentinelles de pedra que deixen pas a frondoses fagedes.

– Excursió al Val de Lana: enclavament geològic singular, al qual perviu la fabricació de carbó vegetal per mètodes tradicionals. Lloc ideal per visitar els cinc pobles que el composen.

– Excursió al nacedero del Urederra: enclavat al parc natural de la Serra d’Urbasa. El camí que porta la nacedero passa pel circ d’una antiga glacera. Les aigües de color maragda justifiquen el nom que se li va posar a aquest riu, ja que Urederra significa aigua bonica en euskera.

– Excursió a la Rioja Alavesa: podem visitar el pont romà de Mantible, la ciutat medieval de Laguardia, el dolmen de la Hechicera, el poblat de la Hoya (Edat de Bronze) i les bodegues de la zona (antic principat de Viana) amb els seus brous de merescuda fama.

– Visita a la ciutat de Logroño per gaudir dels seus monuments, la seva variada gastronomia i fer compres en les seves zones comercials.

Festes i Celebracions

San Antón (17 de gener):el dia de la vigília es fan fogueres i es rosteixen alls, xoriço, etc.

San Felices (1 de febrer): es tracta d’una commemoració molt original degut a que es recorda la data de la fundació de Viana, aquell 1 de febrer de 1219, quan es va posar la primera pedra al portal de San Felices. El tamboriner passa pels carrers convocant als nens en edat escolar. A la sortida de missa reben de mà de les autoritats una moneda per que recordin la fundació de la seva ciutat.

Carnaval (Diumenge de Pinyata): el diumenge següent als carnavals oficials i ja en plena Quaresma, es celebra el Carnaval a Viana. Es tracta d’una tradició recent que atrau a moltes persones disposades a fer un «doblet» amb el carnaval vianés. Gresca i diversió assegurada pels que vinguin en aquesta data.

Romeria de la Verge de Cuevas (dilluns de Pasqua): últim santuari navarrès en el Camino de Santiago, la Verge de Cuevas gaudeix de la veneració de la gent de la localitat que s’ajunta en aquest dia a la seva ermita. Si fa bon dia, molts gent es queda a dinar i l’ambient de festa dura fins que es fa fosc.

Fira d’artesania «Ciutat de Viana»: organitzada per la ikastola de la localitat el diumenge de Rams, reuneix el millor de l’artesania de Navarra i comunitats limítrofes. Centenars de visitants s’apropen a Viana per gaudir del dia que sol estar amenitzat amb actuacions musicals, dansa i esport rural. Diferents actes culturals: xerrades, exposicions…, completen aquest esdeveniment.

Festes de Santa Magdalena (22 de juliol): son les festes patronals de la ciutat. En elles es gaudeix de l’ambient festiu típic de la zona amb bous, gegants i capgrossos, degustacions gastronòmiques, toro de foc, concerts, etc. Comencen la vigília.

Festes de la Verge de Nieva (diumenge posterior al 8 de setembre):han sigut fins fa uns anys les festes majors de la ciutat, després de la collita i la trilla. Encara que es celebrin al setembre son també unes festes animades a les que val la pena apropar-se.

Cap de setmana gastronòmic (setmana de l’1 de novembre):durant aquest esdeveniment els restaurants ofereixen menús especials per degustar les seves especialitats, a més es poden visitar diferents empreses alimentaries de la localitat, organitzant-se diferents xerrades i un popular concurs de pinxos en el que participen tots els bars i restaurants.